Νέο βιβλίο
Πρόλογος
 
Ένα ολοκληρωμένο & μοναδικό βιβλίο για
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ
Μανούσος Χαλκιαδάκης

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι, μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του.

Αποσπάσματα από την "Εισαγωγή" του βιβλίου:
"...Όλα αυτά δημιουργούν ένα Μύθο γύρω από το λαγό, που κάνει τους περισσότερους λαγοκυνηγούς να ψάχνουν τη συνταγή της επιτυχίας εκεί που δεν υπάρχει! Ψάχνουν τον τέλειο εξοπλισμό, τον τέλειο κυνηγότοπο, τα τέλεια "καθαρόαιμα" λαγόσκυλα..."
"...Όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, το σακίδιο μονίμως άδειο, η ψυχολογία κουρέλι! Σ' αυτό το βιβλίο επιχειρώ να γκρεμίσω αυτόν το Μύθο και να αποδείξω ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ..."
"...Πιστεύω ότι έχω καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό να αποκαλύψω και να μεταφέρω στον αναγνώστη το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας, που δεν είναι άλλο παρά μόνο τεχνική και γνώσεις, γιατί ο καλός λαγοκυνηγός είναι πάντα αποτελεσματικός είτε με καλά σκυλιά είτε χωρίς σκυλιά ... Η επιτυχία του οφείλεται στις ολοκληρωμένες γνώσεις του και τη δοκιμασμένη τεχνική του.
Το βιβλίο λοιπόν αυτό είναι τεχνικό
..."

Τεχνική και γνώσεις λοιπόν γιατί το μυστικό της επιτυχίας του λαγοκυνηγού είναι να μπορεί να ενεργεί σωστά και σύμφωνα με τη δική του σκέψη, όχι σύμφωνα με τις υποδείξεις του κάθε άλλου λαγοκυνηγού.
Για να το πετύχει αυτό, ο λαγοκυνηγός, απαραίτητη και βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζει πως αντιδρά ο λαγός την κάθε στιγμή. Για να το μάθει αυτό πρέπει να μελετήσει βαθειά τη βιολογία του και τις συνήθειές του.
Εδώ λοιπόν βασίζεται το βιβλίο αυτό: Κάνει εκτενή αναφορά στη βιολογία και ιδιαίτερα στις συνήθειες του λαγού. Δίνει προτεραιότητα στις συνήθειες εκείνες που καθορίζουν τη συμπεριφορά του λαγού στις τρεις φάσεις του κυνηγιού του: στα πρωινά ίχνη της διαδρομής καθίσματος, στο ξεφώλιασμα και στην καταδίωξη, που αποτελούν τον πραγματικό "πυρετό" για τα λαγόσκυλα και το λαγοκυνηγό.
Απόσπασμα από το κεφάλαιο "Βασικές συνήθειες του λαγού":
"... Στο κεφάλαιο αυτό θα γίνει αναφορά σε κάποιες βασικές συνήθειες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση των κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν, και παράλληλα εφοδιάζουν το λαγοκυνηγό με σημαντικές γνώσεις που έχουν άμεση σχέση με το πρακτικό κυνήγι. Οι γνώσεις αυτές θα τον βοηθήσουν να επιλέξει τον κυνηγότοπο που θα επισκεφθεί και να χαράξει την πορεία του μέσα σ' αυτόν, να βοηθήσει και να καθοδηγήσει σωστά τα λαγόσκυλα, να αποφύγει πολλά και σοβαρά λάθη τακτικής, ή τέλος να προστατέψει το ίδιο το θήραμα στην προσπάθειά του για τη σωστή διαχείριση του κυνηγότοπου..."

Στις 150 σελίδες!! του κεφαλαίου "Εξόρμηση" γίνεται εκτενέστατη αναφορά στη διαδρομή καθίσματος. Η διαδρομή καθίσματος περιλαμβάνει όλα τα κόλπα που κάνει ο λαγός από τη στιγμή που θα σταματήσει τη νυχτερινή του βοσκή μέχρι να μπει στο γιατάκι του. Πολύωρες στάσεις ελέγχου της περιοχής του, διπλές διαδρομές, ψέματα και προσποιήσεις, σταυρώματα, σάλτα και πολύ μικρά βηματάκια, είναι τα βασικά κόλπα της διαδρομής καθίσματος. Όλα αυτά αναλύονται στα 49 πρωτότυπα, ολοκληρωμένα, μοναδικά, και πλήρως κατανοητά σχέδια του βιβλίου.
Απόσπασμα από το κεφάλαιο "Εξόρμηση":
"...Το μεγαλύτερο μέρος του μυστηρίου του κυνηγίου του λαγού, βρίσκεται γύρω από αυτή τη διαδρομή καθίσματος. Αν πολλοί λαγοκυνηγοί δεν έχουν τις επιτυχίες που θα ήθελαν να έχουν, φταίει, στο μεγαλύτερο ποσοστό, το γεγονός ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτή η διαδρομή καθίσματος..."
"...Στις επόμενες σελίδες θα αναλυθεί βήμα προς βήμα η διαδρομή καθίσματος που κάνει ο λαγός για να πλησιάσει και να καθίσει στο γιατάκι του ...".
Η πλειοψηφία λοιπόν των λαγοκυνηγών νομίζει ότι όλη τη δουλειά την κάνει το λαγόσκυλο και αυτοί το μόνο που πρέπει να γνωρίζουν είναι το να επιλέγουν σωστά το πόστο καρτεριού. Νομίζουν ότι οποιεσδήποτε γνώσεις γύρω από τη βιολογία, τις συνήθειες και τα ίχνη του λαγού είναι περιττές.
Απόσπασμα από το κεφ. "Εξόρμηση":
"...Οι γνώσεις αυτές είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το πρακτικό κυνήγι και την πρακτική εκπαίδευση του κουταβιού. Κατέχοντας αυτές τις γνώσεις και συνδυάζοντας τις με τα μηνύματα που του δίνει το λαγόσκυλο καθώς ιχνηλατεί (θα αναλυθούν παρακάτω στο υποκεφάλαιο "παρατηρώντας το λαγόσκυλο")... μπορεί να το βοηθήσει αποτελεσματικά με την κίνησή του, με τη θέση του και με σωστές υποδείξεις όταν πρέπει (θα γίνει ανάλυση παρακάτω στο υποκεφάλαιο "ιχνηλασία - κίνηση και θέσεις του λαγοκυνηγού κατά την ιχνηλασία"). Έτσι με ευκολία θα μετατρέψει μια δύσκολη ιχνηλασία από χαμένο παιχνίδι, σε σίγουρο ξεσήκωμα του λαγού..."
Οι γνώσεις λοιπόν αυτές είναι το μυστικό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σ' αυτόν που αυτοαποκαλείται λαγοκυνηγός και στον πράγματι έμπειρο και αποτελεσματικό λαγοκυνηγό. Όπως φαίνεται στο παραπάνω απόσπασμα, υπάρχουν ειδικά κεφάλαια αφιερωμένα στην πρακτική του λαγοκυνηγιού! Συνδέουν απλά κι αποτελεσματικά τη γνώση με την ουσία, το χειροπιαστό, την πράξη!

Το υποκεφάλαιο "Ιχνηλασία" ξεδιαλύνει το μυστήριο της ιχνηλασίας. Εξηγεί όλα τα παράξενα της ιχνηλασίας, το γιατί άλλοτε "τρέχει" κι άλλοτε "κολλάει" η ιχνηλασία των λαγόσκυλων και δίνει λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Τα ίχνη του λαγού. Πως τα βρίσκω, πως τα επεξηγώ και, το κυριότερο, πως αυτά θα με οδηγήσουν στο γατάκι του λαγού!!!... Μια πραγματική καταιγίδα από ποικίλα ίχνη του λαγού καταγράφονται στο υποκεφάλαιο "Οι λαγοί της περιοχής". Επίσης, ένας μοναδικός και πολύ πρακτικός πίνακας ιχνών με την επεξήγησή τους.

Το ξεσήκωμα και η καταδίωξη...
Τι συνηθίζει να κάνει ο λαγός; Πως αντιδρά; Γιατί όλοι οι λαγοί δεν παρουσιάζουν την ίδια συμπεριφορά κατά τη φάση του ξεσηκώματος και της καταδίωξης; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του στις φάσεις αυτές και πως; Πως απλά και γρήγορα θα καταλαβαίνω τι συμπεριφορά θα εκδηλώνει ο κάθε λαγός στην καταδίωξη ούτως ώστε έγκαιρα να διορθώσω τη θέση μου στο καρτέρι; Πως θα βρω ένα τραυματισμένο λαγό; Όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στις σελίδες των κεφαλαίων "Το ξεσήκωμα" και "Η καταδίωξη". Με τη βοήθεια πρωτοποριακών σχεδίων, αναλύονται πολλές απλές αλλά αλάθητες τεχνικές που τελικά "βαρύνουν" το κυνηγετικό μας σακίδιο!!
Αποσπάσματα από το κεφ. "Το ξεσήκωμα":
"...Ο λαγός, όταν τον πλησιάζουν πολύ κοντά οι εχθροί του, ανάλογα με τα δεδομένα που επικρατούν εκείνη τη στιγμή... έχει δύο επιλογές: η μία είναι να ξεσηκωθεί μόνος του, να μπροσαλέψει ή να ξεσύρει όπως λέμε... και η άλλη να παραμείνει στο γιατάκι του ακίνητος, αμίλητος, ασάλευτος ότι και να γίνει...
Αποφασίζει να "μπροσαλέψει" όταν συμβαίνουν τα εξής: ...
Αποφασίζει να το "ρίξει στην άρνηση", όταν συμβαίνουν τα εξής: ...
Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση πάρει την απόφαση να παραμείνει ακίνητος στο γιατάκι του, τότε τρία πράγματα μπορούν να συμβούν
..."
Αποσπάσματα από το κεφ. "Η καταδίωξη":
"... ο λαγός που καταδιώκεται ... αρχικά ενδιαφέρεται να κερδίσει απόσταση ασφαλείας ... για να μην έχουν οπτική επαφή μαζί του ... Όταν το καταφέρει αυτό αλλάζει τακτική και ενδιαφέρεται κυρίως για το χρόνο που τον χωρίζει... Αρχίζει λοιπόν ασταμάτητα και όσο πιο γρήγορα μπορεί να κάνει διπλές διαδρομές και σταυρώματα ... Έτσι μειώνεται η αρχική απόσταση ... αλλά αυξάνεται ο χρόνος που τον χωρίζει ..."
" ... Αν κυνηγούμε στα πυκνά και το καρτέρι μας βρίσκεται μακριά ... μόλις "στρώσει η καταδίωξη", από τη συμπεριφορά του λαγού θα ... και ανάλογα να αλλάξομε ή όχι πόστο καρτεριού ... Για παράδειγμα αν το καρτέρι μας είναι ψηλότερα και ο λαγός ανεβαίνοντας δε "σκάσει" στο καρτέρι μας, αλλά λίγα μέτρα πριν κάνει μεταβολή και γυρίσει πίσω, σημαίνει ότι ... και αυτομάτως πρέπει να χαμηλώσομε εμείς σε άλλο πόστο όσο ..."
"... Γενικά στην καταδίωξη αν εμείς δε γνωρίζομε καλά τα περάσματα ... σαν κανόνα μπορούμε να πούμε ότι η καλύτερη επιλογή καρτεριού είναι ...".
"...Η κάλυψη χώρου είναι μια έννοια κεφαλαιώδους σημασίας στο λαγοκυνήγι ... Θεωρούν ότι το λαγόσκυλο είναι εκείνο που θα καταδιώκει συνεχώς το λαγό και κάποια στιγμή αυτός θα περάσει από το καρτέρι τους. Αυτό όμως είναι τελείως λάθος γιατί την κούρσα την οδηγεί ο λαγός και όχι το λαγόσκυλο. Ο λαγός επιλέγει τις διαδρομές διαφυγής σύμφωνα με τη δική του τη λογική. Αν λοιπόν εμείς δεν ξέρομε τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης του λαγού στη φάση της καταδίωξης, είναι λογικό να μην μπορούμε να επιλέξομε το σωστό πόστο καρτεριού παρά μόνο σε περιοχές που κυνηγούμε χρόνια και παρατηρώντας τους λαγούς, έχομε εντοπίσει κάποια πόστα. Έτσι αν επισκεφθούμε άγνωστους κυνηγότοπους, θα ρίξομε τις ευθύνες στο λαγόσκυλο για την αποτυχία μας ...".

Ξεκινήστε σωστά!!! Επιλέξτε τον τρόπο κυνηγίου που σας ταιριάζει περισσότερο για να χαίρεστε το αγαπημένο σας σπορ. Στη συνέχεια με βάσει τον τρόπο κυνηγίου επιλέξτε τη ράτσα των λαγόσκυλων και τον εξοπλισμό σας!!!
Τα κεφάλαια "Καθορίζοντας τον τρόπο κυνηγίου", "Επιλογή της ράτσας λαγόσκυλων" και "Επιλογή του κουταβιού" θα σας καθοδηγήσουν σωστά στις δύσκολες αυτές επιλογές, γιατί αν τις υποτιμήσετε δεν θα χαίρεστε όσο θα θέλατε το αγαπημένο σας λαγοκυνήγι...
Η αλήθεια για τον Κρητικό Ιχνηλάτη: ευρεία αναφορά στο εργασιακό του στυλ, στα δυνατά και αδύνατα σημεία του, που πλεονεκτεί και που μειονεκτεί σε σχέση με τον Ελληνικό, τους Βαλκανικούς και τους Ευρωπαϊκούς ιχνηλάτες... για ποιον τρόπο λαγοκυνηγιού τελικά είναι κατάλληλος...

Εκπαίδευση του λαγόσκυλου:
Χρειάζεται το λαγόσκυλο ειδική εκπαίδευση; Ποια είναι τα σημεία - κλειδιά της εκπαίδευσης του; Πρέπει αυτή να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του τρόπου κυνηγίου που προορίζομε το κουτάβι; Μέσα στις 20 σελίδες του κεφ. "Η εκπαίδευση του λαγόσκυλου" θα βρείτε βήμα προς βήμα όλο το εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης του κουταβιού που εγγυάται υπάκουα και αποτελεσματικά λαγόσκυλα.
Απόσπασμα από το κεφ. "Η εκπαίδευση του λαγόσκυλου":
"...Το να εκπαιδευτεί ένα πουλόσκυλο στην πρακτική εκπαίδευση μπορεί να μην είναι εύκολη δουλειά, αλλά σε σχέση με την εκπαίδευση του λαγόσκυλου είναι παιχνίδι. Και αυτό, γιατί το πουλόσκυλο εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας ήμερο θήραμα, σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, χωρίς κατ` ανάγκη να επισκεφθούμε κάποιον κυνηγότοπο αλλά σε οποιονδήποτε τόπο, ακόμα και σε κάποιο μεγάλο οικόπεδο ... Το λαγόσκυλο όμως μπορεί να κάνει σωστά την πρακτική εκπαίδευση μόνο στον κυνηγότοπο, μόνο με άγριο θήραμα, μόνο τις πρωινές ώρες, πάρα πολλές φορές, μόνο του και πάντα σε συνθήκες πραγματικού κυνηγίου..."

Οπλισμός και Εξοπλισμός:
Με ποια κριτήρια θα επιλέξω τον ρουχισμό και γενικά τον εξοπλισμό μου για να νοιώθω άνετα και ασφαλής; Τι ακριβώς προδιαγραφές πρέπει αυτά να έχουν, για να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του κυνηγιού κι όχι στις υποθετικές, που μπορεί να σκεφτεί κάποιος από την καρέκλα του σχεδιαστηρίου;
Όπλο, σύσφιξη (τσόκ) και φυσίγγια: ένας απλός και πρακτικότατος κανόνας για την επιλογή της σύσφιξης (τσόκ). Υπάρχουν πράγματι ιδανικά λαγοφύσεκα; Ποιες οι προδιαγραφές τους; Πως τα επιλέγω; Πως τα δοκιμάζω; Πρέπει να χρησιμοποιώ φυσίγγια magnum στο λαγό;...
Επιτέλους, στις 27 σελίδες του κεφαλαίου "Εξοπλισμός", ολοκληρωμένες απαντήσεις για όλα τα παραπάνω που προκαλούν ατέρμονες συζητήσεις στα στέκια των λαγοκυνηγών και μπερδεύουν τη σκέψη του μέσου και άπειρου λαγοκυνηγού.

Η περιποίηση του λαγόσκυλου:
Στα κεφάλαια "Η γενική προετοιμασία του λαγοκυνηγού" και "Η περιποίηση του λαγόσκυλου" θα βρείτε τις κατάλληλες οδηγίες για την προετοιμασία της κυνηγετικής περιόδου και των εξορμήσεων σας, την κατασκευή του σωστού και λειτουργικού σκυλόσπιτου, το πρόγραμμα
εμβολιασμών και αντιπαρασίτωσης των λαγόσκυλων, τα εφόδια για τις "φόλες"...

"Αν δεν ξέρεις να με ψήσεις, άσε με να ζήσω" είπε ο λαγός στον κυνηγό...
Ολοκληρώνοντας "Το κυνήγι του λαγού" δύο πολύ παλιές παραδοσιακές συνταγές θα μας δώσουν τον πεντανόστιμο μεζέ, που τραβά το καλό κρασί, για την όμορφη παρέα και την εξιστόρηση των κυνηγετικών περιπετειών ...

"Το κυνήγι του λαγού" είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε όλες τις συζητήσεις των λαγοκυνηγών. Είναι ένα πράγματι ολοκληρωμένο "εγχειρίδιο χρήσης" και για τον πρωτάρη και για τον έμπειρο λαγοκυνηγό. Είναι αυτό ακριβώς που έλειπε όχι μόνο από την Ελληνική αλλά και από την διεθνή βιβλιογραφία.