Νέο βιβλίο
Πρόλογος
 
Ένα ολοκληρωμένο & μοναδικό βιβλίο για
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ
Μανούσος Χαλκιαδάκης

ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ
Αρχές Σεπτέμβρη. Μεσημέρι, ζέστη και έξι μήνες χωρίς κυνήγι. Να 'ρχότανε τουλάχιστον η τσίχλα του Χειμώνα...
Αλλά μέχρι τότε έχω ακόμα 3 και 4 μήνες. Αχ, να ήξερα από λαγό και να ξεκινούσα τώρα, στις 15 του Σεπτέμβρη!
Πρωτάρης, μικρές οι προσδοκίες, όμως εγώ θα το πάλευα.
Ιδέα φαεινή... ο Μανούσος! Δεινός λαγοκυνηγός και γνωστός μου.
"Αύριο θα βγάλω τους σκύλους μου βόλτα χωρίς όπλο. Έλα και θα δεις", μου είπε. Συναρπαστική εμπειρία. Τρεις λαγοί σε δυο ώρες!
Λίγες μέρες μετά, πάλι μαζί, αρματωμένοι αυτή τη φορά, επέστρεφα με τον πρώτο λαγό της ζωής μου.
Συσσωρευμένες γνώσεις 3 γενεών, οξεία αντίληψη και αγάπη για τη φύση χαρακτηρίζουν τον πολύπειρο Μανούσο.
Είναι ένα βιβλίο που θέλει να το διαβάζεις ξανά και ξανά. Έχει πάρα πολλά να πει και στον πρωτάρη και στο μερακλή. Αρκεί αυτός να το 'χει καλά στο μυαλό του όταν κυνηγά.
Τον ευχαριστώ!!!
Μάρτιος 2005
Γιάννης Κουλάκης

Όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο δοκίμιο σε μορφή φωτοτυπιών, για να το μελετήσω και να κάνω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά μου στο συγγραφέα για τυχόν αλλαγές, του πρότεινα να του δώσει τον τίτλο "Το Ευαγγέλιο του λαγοκυνηγού". Αισθάνθηκα πράγματι ότι είμαι ένας πολύ τυχερός Έλληνας λαγοκυνηγός και πάντα θα καμαρώνω που είχα την τύχη να διαβάσω πρώτος αυτό το βιβλίο έστω και σ' αυτή τη μορφή. Μια καταιγίδα από γνώσεις και τεχνικές για το κυνήγι του λαγού, με αποκορύφωμα τα πρωτότυπα και εκπληκτικά σχέδια ιχνηλασίας που πιστεύω ότι είναι παγκοσμίως μοναδικά. Βγάζοντας τα δικά μου λαγόσκυλα στο βουνό για προπόνηση, οι σελίδες του στριφογυρίζουν στο μυαλό μου και εφαρμόζοντας κάποιες απλές τεχνικές του, μένω έκπληκτος από τα αποτελέσματα. Ανυπομονώ να το διαβάσω μόλις εκδοθεί.
Απρίλης 2005
Παπαδάκης Γιώργης

To πληρέστερο και πιο επεξηγηματικό βιβλίο που αναφέρεται στο κυνήγι του λαγού. Ένας πραγματικός θησαυρός για όσους επιζητούν κάτι παραπάνω από μια τυχαία συνάντηση με το θήραμα.
Ιούλιος 2005
Μανόλης Παπαδεράκης

Επιτέλους, κάτι χρήσιμο και πρακτικό πέρα από τα γνωστά γενικόλογα που συνηθίσαμε να διαβάζουμε. Ένας καινούργιος κόσμος ξετυλίγεται μέσα από τα σχέδια ιχνηλασίας, γνωστός μέχρι σήμερα στους ελάχιστους που διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία και την τύχη να βρίσκονται σε σχεδόν καθημερινή επαφή με την φύση.
Αύγουστος 2005
Χαράλαμπος Λιονακάκης

Κυνηγώντας με παλιούς λαγοκυνηγούς, εκτελούσα στα τυφλά κάποιες συμβουλές τους, που ήταν αιτία να πιάνω λαγούς, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε κάποιος να μου εξηγήσει επ' ακριβώς το γιατί ήταν σωστές οι συμβουλές αυτές. Έτσι αν έβγαινα μόνος στο κυνήγι, αναγκαζόμουν να κυνηγώ μόνο σε γνωστά μέρη, γιατί στα άγνωστα χανόμουν αφού δεν είχα κοντά μου κάποιον έμπειρο λαγοκυνηγό να με καθοδηγεί.
Στο "Κυνήγι του λαγού", όχι μόνο βρήκα τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: μέσα από τα μοναδικά σχέδια του βιβλίου, κατάλαβα τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης του λαγού. Μελέτησα τις συνήθειες και τα ίχνη του. Τα ίχνη που ποτέ δε έβλεπα στον κυνηγότοπο, αλλά τώρα βλέπω σε αφθονία...
Τώρα λοιπόν μπορώ να κυνηγήσω σε οποιοδήποτε άγνωστο μέρος με επιτυχία και μάλιστα να κάνω σωστές υποδείξεις στους ...άπειρους συγκυνηγούς μου...
Ευχαριστώ το Μανούσο και εύχομαι καλές πωλήσεις στο τέλειο βιβλίο του.
Σεπτέμβριος 2005
Ιωάννης Ε. Παπαδάκης

Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε Μανούσο γεια σου. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί σε γνώρισα. Σε γνώρισα μέσα από το βιβλίο σου, το οποίο είναι ότι καλλίτερο έχω δει μετά τον Κυνηγετικό λόγο του Ξενοφώντα. Σε γνώρισα μέσα από το βιβλίο σου, γιατί στο βιβλίο δεν αποτυπώνονται μόνο οι σκέψεις και οι γνώσεις, αλλά και ο χαρακτήρας του ανθρώπου που το γράφει. Το παράπονό μου είναι πως το βιβλίο άργησε για περίπου τριάντα χρόνια. Αν το είχα στο ξεκίνημά μου σίγουρα θα ήμουν καλλίτερος κυνηγός. Ας είναι όμως κληρονομιά για τους μετά από εμάς κυνηγούς.
Τέλος θέλω πάλι να σε συγχαρώ για το βιβλίο σου, εύχομαι να πάει πολύ καλά, να γίνουν πολλές εκδόσεις και εσύ να είσαι καλά και να χαίρεσαι τα βουνά του Ρεθύμνου.
Ρόδος, Νοέμβριος 2005
Αντώνης Ξεπαπαδάκης - Ολιγαρκής - οικολόγος - κυνηγός

Αγαπητέ κ. Χαλκιαδάκη
Είχα ακούσει για το βιβλίο σας και ήθελα να το προμηθευτώ, πριν από λίγα λεπτά έφτασε στο γραφείο μου στην ΚΟΜΑΘ. Σας ευχαριστούμε για την αφιέρωσή σας στην Ομοσπονδία μας.
Με μεγάλο ενδιαφέρον το ξεφύλλισα και διαπίστωσα, ως λαγοκυνηγός και ερευνητής του λαγού, τη βαρύτητα της εμπειρικής γνώσης που εμπεριέχει.
Για περαιτέρω μελέτη θα αναμένω με ανυπομονησία το δικό μου βιβλίο.

Με εκτίμηση

10 Ιανουαρίου 2006
Χρήστος Κ. Σώκος Θηραματολόγος ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ

Αγαπητέ κύριε Χαλκιαδάκη,
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αφιέρωση του βιβλίου σας με θέμα «Το κυνήγι του λαγού», το οποίο αποτελεί ένα επιμελημένο και αξιόλογο έργο εκ μέρους σας και το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση – εκπαίδευση του Έλληνα κυνηγού, καθώς επίσης καταδεικνύει με αντικειμενικότητα, ευαισθησία και υπευθυνότητα την αντίληψη που θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με το κυνήγι να υιοθετήσουν και να την κληρονομήσουν στην επόμενη γενιά.
Ευελπιστούμε ότι το έργο σας θα τύχει την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τα μέλη τους και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Με εκτίμηση

Γραφείο Τύπου της Γ΄
Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου
22 Φεβρουαρίου 2006
Τσολάκος Κωνσταντίνος

Αγαπητέ κύριε Μανούσο,

Θέλω κατ΄ αρχάς να σου εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το βιβλίο σου και να σε ευχαριστήσω για την αποστολή του.
Είμαστε μία παραδοσιακή - οικογενειακή παρέα κυνηγών που αποτελείται από εμένα, τα δύο αδέλφια μου και φυσικά τον πρώτο διδάξαντα τον πατέρα μας (71 ετών), ο οποίος μας ακολουθεί με μεγάλη του χαρά και πολλές φορές «μας βάζει τα γυαλιά».
Εγώ προσωπικά είμαι 46 ετών, Μηχανολόγος Μηχανικός και Δημ. Υπάλληλος στην Περιφερειακή Διοίκηση Κιλκίς.
Η φύση της δουλειάς μου με κρατάει κλεισμένο στο γραφείο και γι' αυτό το κυνήγι και η εκπαίδευση των σκυλιών μου είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να ψυχαγωγηθώ.
Διάβασαν κάποια κομμάτια από το βιβλίο σου και τα αδέλφια μου και έμειναν ενθουσιασμένοι. Όμως ποιος να το πρωτοδιαβάσει; Γι’ αυτό σε παρακαλώ να μου στείλεις άλλο ένα στη ίδια διεύθυνση και με τον ίδιο τρόπο.

Ελπίζω κάποτε να γνωριστούμε και από κοντά.

Κιλκίς 13 Μαρτίου 2006
Ανδρεάδης Δημήτρης

Σας ευχαριστώ πολύ για την αποστολή του βιβλίου σας. Μέχρι σήμερα πρόλαβα να διαβάσω 85 σελίδες τις οποίες και θα μελετήσω σε βάθος. Σαν πρώτη άποψη ρουφάω λέξη -λέξη του βιβλίου σας και αισθήματα όμορφα διαπερνούν το κορμί μου, καθώς αυτά που γράφετε με μεταφέρουν νοερά έξω στη φύση και νομίζω ότι τα ζω πραγματικά. Χωρίς να σας γνωρίζω νομίζω ότι σας έκανα πραγματικό μου φίλο...
Η εμπειρία μου στο κυνήγι του λαγού είναι 27 χρόνια και είμαι 44 χρονών.
Σίγουρα θα κάνω τα σχόλιά μου για το βιβλίο σας μόλις ολοκληρώσω τη μελέτη του.

Φιλικούς χαιρετισμούς
Κόρινθος 3 Απριλίου 2006
Σενής Μαρίνος

Αγαπητέ κύριε Μανούσο,
Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Είναι το πρώτο σχετικό βιβλίο στην Ελλάδα.
Καλή συνέχεια.
Βόλος 26 Απριλίου 2006
Σφουγγάρης Θανάσης

Φίλε Μανούσο μπράβο.
Επιτέλους ένας παλιός λαγοκυνηγός άφησε τις μίζερες βασκανίες και έγραψε αυτό το διαμάντι. Ύστερα από 2500 χρόνια μετά το Ξενοφώντα βρέθηκε ξανά ένας Έλληνας και κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο με ένα τρόπο πρωτόγνωρο (είναι σαν να περπατάει κανείς στα ίχνη της διαδρομής καθίσματος).
Είναι ένα βιβλίο που κάθε λαγοκυνηγός πρέπει να μελετήσει, είναι πράγματι ένας θησαυρός γνώσεων. Θα βάλει τέλος σε πολλές απορίες ακόμα και των εξυπνάκηδων…
Αν κι έχω μεγαλώσει σε μια παραδοσιακή οικογένεια λαγοκυνηγών κι έχω πάρει γνώσεις από παππούδες και θείους, δεν έχω χορτάσει και επιδιώκω όλο και περισσότερες γνώσεις για το κυνήγι του λαγού.

Σ’ ευχαριστώ ξανά και σε περιμένω με το καλό στη Ρόδο.
Ρόδος 19 Ιουνίου 2006
Παναής Παναγιώτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη είχα λίγες ευκαιρίες να έλθω πραγματικά σε επαφή με τη φύση (σχεδόν μόνο τα καλοκαίρια στη Κρήτη) και επομένως ακόμη λιγότερες προοπτικές να ασχοληθώ με δραστηριότητες που να σχετίζονται με αυτή, όπως το κυνήγι. Το βιβλίο το διάβασα για 2 λόγους: Πρώτον γιατί ο Μανούσος είναι συγγενής και ήθελα να δω τη δουλειά του - καθαρά ακαδημαϊκά - και δεύτερον από περιέργεια - τι θα μπορούσε να προσφέρει ένα βιβλίο σε έναν κυνηγό, αφού το κυνήγι είναι κυρίως εμπειρία;
Διαβάζοντας το βιβλίο, εντυπωσιάστηκα, όχι μόνο από τη δομή του, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που περιέχει και την εξαιρετική ανάλυση που κάνει, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να προσελκύσει και να κάνει κατανοητό το μαγικό κόσμο του κυνηγιού σε έναν άσχετο όπως είμαι εγώ.
Την εύλογη απορία μου, πως είναι δυνατόν ένας τόσο πολυάσχολος άνθρωπος να βρει το χρόνο, την υπομονή και τη διάθεση να ασχοληθεί με τη συγγραφή ενός βιβλίου, ήλθε να την απαντήσει μία ¨βόλτα¨ που κάναμε μαζί -όχι για κυνηγητικούς λόγους- φέτος το καλοκαίρι στα μέρη που συνήθως κυνηγάει ο Μανούσος. Ενώ κουβεντιάζαμε τα πιο άσχετα πράγματα, τον έπιανα να παρατηρεί το έδαφος, να βρίσκει ίχνη λαγών να μου δείχνει τις κρυψώνες τους και τα περάσματά τους, κι έπειτα να επανέρχεται στη προηγούμενη κουβέντα μας χωρίς να χάνει τον ειρμό των σκέψεών του.
Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι δεν είναι απλά ένας ακόμη καλός κυνηγός. Συνειδητοποίησα ότι μετά από τόσα χρόνια εξάσκηση, ανέπτυξε και καλλιέργησε το έμφυτο ταλέντο του στο κυνήγι - πιστεύω ότι ακόμη και για το κυνήγι χρειάζεται ταλέντο - έγινε ένα με τον κυνηγότοπο, το κυνήγι του έγινε δεύτερη φύση, γιατί είναι κάτι που αγαπάει να κάνει, είναι μέρος της ζωής του.
Μανούσο, σου εύχομαι να μεταδώσεις τις γνώσεις σου στα παιδιά σου, για να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, αλλά κυρίως να τους εμφυσήσεις την αγάπη σου για τη φύση.

Υ.Γ. Επειδή το οικογενειακό ταλέντο στο κυνήγι το κληρονόμησες και το εξάσκησες εσύ, την επόμενη φορά που θα βρεθώ στη Κρήτη, περιμένω το πρώτο μου κανονικό μάθημα στο κυνηγότοπο !!!!

Αθήνα 4 Αυγούστου 2006
Χαλκιαδάκης Χ. Μάνος

Ένα εξαίρετο βιβλίο και μια ευγενική αφιέρωση επί αυτού με έκαναν να το μελετήσω επισταμένα με αποτέλεσμα να αγαπήσω το λαγοκυνήγι το οποίο θεωρούσα βαρετό. Ότι ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης στο εν λόγω βιβλίο το είδα σε δράση μπροστά στα μάτια μου. Η δε τοποθέτηση των καρτεριών είναι τόσο μελετημένες που θυμίζουν ενέδρες. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στη σωστή μας ενημέρωση.
18 Οκτώβρη 2006
Τσιώλης Απόστολος

Κύριε Μανούσο,
σας χαιρετώ. Αν και σας έδωσα τα συγχαρητήρια μου μέσω τηλεφώνου για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει με το βιβλίο σας, θα ήθελα και απ' εδώ να σας συγχαρώ ξανά. Οι λεπτομερής περιγραφές και εξηγήσεις για όλες τις φάσεις του λαγοκυνηγίου είναι ανεκτίμητης αξίας γιατί κανείς ποτέ από μόνος του δε θα μπορέσει να τις συγκεντρώσει και να αποτυπώσει στο μυαλό του. Έχοντας το βιβλίο σας δίπλα του κάθε λαγοκυνηγός νοιώθει σιγουριά και μπορεί να ανατρέξει σε αυτό για ό,τι απορία ή λύση επιζητά.
Επίσης θέλω αφάνταστα να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια σας με τα σκυλιά μας.
Λευκωσία 2 Οκτώβρη 2006
Νικολάου Γιώργος

Αγαπητέ κύριε Χαλκιαδάκη,
Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση του βιβλίου σου.
Έχω διαβάσει αυτο το αριστούργημα και προσπαθώ να εφαρμόσω στην πράξη τα όσα επιστημονικά τεκμηριωμένα ευρήματα έχετε καταγράψει τα οποία θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο βαθειά έρευνα και καταγραφή της γνώσης με τόση μεγάλη λεπτομέρεια πάνω σε αυτό το θέμα.
Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου φαίνεται και ο χαρακτήρας ενός αξιοθαύμαστου ανθρώπου που με υπομονή και πάθος ζωγράφισε ένα πραγματικό έργο τέχνης. Μέσα από κάθε γραμμή βρίσκεσαι νοερά στον κυνηγότοπο και ζείς τις όμορφες στιγμές που χαρίζει το κυνήγι του λαγού.
Όταν αφομοιώσω τελείως το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού είμαι σίγουρος ότι θα έχω πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι του λαγού.
Είμαι σίγουρος ότι τα σκυλιά μου θα βελτιωθούν και το αποτέλεσμα θα είναι μια ωραία συναυλία με μαέστρο εσένα.

Να είσαι πάντα καλά
20 Νοεμβρίου 2006
Πέτρου Χαράλαμπος

Φόρμα αποστολής σχόλιων & απόψεων
Όνοματεπώνυμο*:
email ή τηλ.*:
Σχόλια*:
* Απαραίτητη η συμπλήρωση των σχετικών στοιχείων